Da0.159 Vak Honswijk-overig - pijlerkazemat Lekbrug

Identificatie

Verdedigingslinie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Objectnaam
Vak Honswijk-overig - pijlerkazemat Lekbrug
Objectnaam (alternatief)
brugkazemat Lekbrug
Afbeelding
0908508_vianen_lekbrug_a2_voorbeeld_groot
Objecttype
Objecttype (trefwoord)
kazemat
NHW-code
Da0.159
RM-code
-
Is onderdeel van complex
Bijzonderheden algemeen

Een kazemat is een klein bouwwerk van gewapend beton met een schietgat voor een kanon of mitrailleur, veelal dienende voor de verdediging van een access, in dit geval de rivier de Lek.

Lekbrug onklaar
1945 was een dag oud toen in Deurne bij Antwerpen geallieerde vliegtuigen van het 193ste Squadron van de Second Tactical Air Force opstegen met als doel de Lekbrug onklaar te maken. Ze wierpen daar 14 bommen af. Eén sloeg een gat in de zuidelijke aanbrug. Op 4 januari werd het opnieuw geprobeerd. Op 5 januari nog eens met 7 Typhoons. Op 3000 voet hoogte liet het eerste vliegtuig een bom van duizend pond los die ten westen van de zuidelijke rivierpijler insloeg, daarna kwam er een uit het tweede vliegtuig die de westelijke boog van de grote overspanning raakte. Het was een voltreffer; de brug zakte langzaam in elkaar en stortte voor een groot deel in de rivier. Twee dagen later was er alweer een pontverbinding tussen Vreeswijk en Vianen. Op 4 oktober 1945 kwam er een nieuwe schipbrug, een zogenaamde Baileybrug, tot stand. De Lekbrug werd herbouwd en op 23 december 1948 voor het verkeer opengesteld.

Er zitten mitrailleurkazematten in de pijlers. Dit is vaker het geval, zoals bij de brug over de Noord in Alblasserdam. In het boek "Kazematten in het Interbellum" staat e.e.a. aangegeven en is een plattegrondje afgedrukt.

Locatie

Linie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Provincie
Utrecht
Gemeente
Nieuwegein
Plaats
Nieuwegein
Postcode
3434GK
Eigenaar

De Staat (Financien, Rijksvastgoed- En Ontwikkelingsbedrijf)

X-Y coördinaten
51.99836;5.07837

Historie object

Bouwmateriaal (trefwoord)
gewapend beton