Amsterdam verdedigd

Document

Algemene gegevens

Informatietype RCE
text, non-fictie
Informatiesoort Document
boek
Titel
Amsterdam verdedigd : bescherming van de stad
Beschrijving

Uitg. ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2004.
Het militaire verleden van Amsterdam is niet zo radicaal uit het stadsbeeld verdwenen als we in eerste instantie zouden denken. De meest aansprekende gebouwen van de stad, de Waag op de Nieuwmarkt, de Schreierstoren, de Munt, de Montelbaanstoren zijn gebouwd ter verdediging van de stad. Daarnaast kom je op de meest onverwachte plaatsen ook minder opvallende overblijfselen tegen, zoals een gevelsteen of enkele stukjes muur.

Voor de verdediging was ook veel mankracht nodig. Hiertoe werden drie schuttersgilden opgericht die in ‘doelen’ waren ondergebracht. Wie kent niet Rembrandts Nachtwacht waarop het Kloveniersgilde staat afgebeeld dat trots zijn wapenuitrusting toont?

Het water en de moerasgebieden die de stad omringen, zijn het constante element in de geschiedenis van het Amsterdamse verdedigingsstelsel. Wie het waagde dwars daar doorheen de stad te naderen, liep onherroepelijk vast in de slappe, modderachtige bodem. De bekende grachtengordel en de negentiende-eeuwse Stelling van Amsterdam zijn ontstaan als onderdeel van dit ingenieuze en fijnmazige verdedigingsstelsel van water.

Trefwoorden (Thema)
geschiedenis, militair
verdedigingskunde
waterlinie
Vervaardigd door
Ernest Kurpershoek
Uitgever
Bureau Monumenten & Archeologie ; Amsterdam : Lubberhuizen
Jaar van uitgave
2004
Plaats van uitgave
Amsterdam
Pagina's
119
ISBN
9059370600 9789059370609