De forten rond Utrecht

Document

Algemene gegevens

Informatietype RCE
text, non-fictie
Informatiesoort Document
boek
Titel
De forten rond Utrecht : verdedigingswerken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Beschrijving

'Forten rond Utrecht' behandelt de aanleg en het gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de daarin liggende fortificatiewerken. De linie werd aangelegd in de 19e eeuw en diende om het westen van het land te beschermen tegen de vijand.
De forten verloren al snel hun militaire waarde, maar in dezelfde tijd groeiden ze uit tot waardevoile historische objecten en natuurgebieden. In dit boek worden forten als Rijnauwen en Vechten, maar ook de kleinere en minder bekende beschreven. Van elk is een aantal foto's opgenomen, en met name de luchtfoto's zijn erg illustratief. (Achterflap).

Aandacht voor de inundatievoorzieningen: vijf inundatiekommen (o.a. de waaierdeuren die bij hoogwater geopend en gesloten kunnen worden (bijv. de Weerdsluis; "keer- of plofsluis" in Amsterdam Rijnkanaal). Bij beschrijvingen forten veel aandacht voor "huidige" situatie vooral op botanisch en zoölogisch gebied.
Beschreven Forten eerste bouwperiode: Klop, Gagel, Blauwkapel, De Bilt, Vossegat, vier Lunetten en Jutphaas. Beschreven forten vooruitgeschoven fortenlinie: Ruigenhoek, Voordorp, Hoofddijk, Rijnauwen, Vechten, 't Hemeltje.

Trefwoorden (Thema)
geschiedenis, militair
Nationaal Project NHW
waterlinie
Vervaardigd door
G. Koppert
Uitgever
Stichting Matrijs
Jaar van uitgave
1983
Plaats van uitgave
Utrecht
Pagina's
63
ISBN
907048207X 9789070482077