Eigen haard is goud waard : over de economische baten van cultuurhistorisch erfgoed

Document

Algemene gegevens

Informatietype RCE
rapport
Informatiesoort Document
onderzoeksrapport
Grootte bestand
5683 kb
Titel
Eigen haard is goud waard: over de economische baten van cultuurhistorisch erfgoed
Beschrijving

Onderzoek naar erfgoed als werkkapitaal, verdienen investeringen in erfgoed zich maatschappelijk en bestuurlijk terug? Het onderzoek is uitgevoerd volgens de FEBO-model (Financieel Economisch Besluitvormings Ondersteunend model) en richt zich op een aantal casussen.

Cultureel erfgoed is een belangrijke aanjager van de lokale economie. Historische binnensteden geven een extra dimensie aan het winkel- en horecabezoek, waardoor de binnensteden goed kunnen concurreren met moderne drive-in-centra. Een monumentaal park is een gewilde vestigingslocatie voor dienstverleners, net zo goed als industrieel erfgoed dat is voor creatieve bedrijven.

Recent onderzoek naar dit cultuurhistorische ‘startkapitaal’ laat zien dat het erfgoed vele geldstromen genereert. Kosten voor onderhoud, restauratie, toegankelijkheid en informatievoorziening zijn investeringen die zichzelf terugverdienen en worden dus niet ‘om niets’ gedaan. Aan de positieve uitkomsten van het onderzoek verbinden de initiatiefnemers daarom de conclusie dat de monumentenzorg vaker deel moet uitmaken van strategische overwegingen en geldstromen op andere beleidsterreinen, zoals economische zaken, recreatie en toerisme en stedelijke vernieuwing.

Copyright
Trefwoorden (Thema)
economie - pps
financiering
Vervaardigd door
Tom Bade | Gerben Smid
Datum
Jaar
2008
Plaats
Arnhem
Uitgever
Triple E Productions
Jaar van uitgave
2008
Plaats van uitgave
Arnhem
Pagina's
130
ISBN
978-90-8942-002-2