F.a.2 Inundatiekanaal Tiel met waterwerken

Identificatie

Verdedigingslinie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Objectnaam
F.a.2 Inundatiekanaal met waterwerken
Objectnaam (alternatief)
inundatiekanaal Tiel
Objecttype
Objecttype (trefwoord)
inundatiekanaal
NHW-code
F.a.2
RM-code
528927
Monument type
rijksmonument
Bijzonderheden algemeen

Het Inundatiekanaal bij Tiel is in 1878 aangelegd om de Linge van voldoende water te voorzien. Bij oorlogsdreiging konden dan de onderwaterzettingen van de Culemborgerwaard en Tielerwaard via de waaiersluizen bij Asperen vlot verlopen. Het drie kilometer lange kanaal voerde het water van de Waal naar de Linge.

Locatie

Linie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Provincie
Gelderland
Gemeente
gemeente Tiel
Plaats
Tiel
Bijzonderheden

Het inundatiekanaal verbindt de Waal vanaf de Ophemertsedijk met de Linge bij Wadenoijen. Het kanaal ligt tussen de kern van Tiel en de nieuwe wijk Passewaay. Langs het kanaal kan worden gewandeld en gefietst.

Waardering

Omschrijving waardering

Het kanaal met directe omgeving vormt nog een gaaf ensemble. Aan begin en eind bevindt zich een inlaatsluis. Bij de Ophemertse dijk staat een sluiswachterswoning en een schotbalkenloods. Enkele bruggen verbinden beide oevers. Een paar jaar geleden (2008) is de verontreinigde waterbodem weggebaggerd. Aan weerskanten zijn ook onderwaterbanketten (schuin aflopende ondiepe stroken) aangelegd zodat er weer oeverplanten groeien. Het cultuurhistorisch karakter van een strak, rechtlijnig, watervoerend kanaal is hierdoor hersteld.

In 2012 zijn de sluizen, inlaten en bruggen gerestaureerd. In het bijzonder is het metselwerk van deze kunstwerken hersteld.

Documentatie

Literatuur

Will, Chr. Sterk Water. De Hollandse Waterlinie. Uitgeverij Matrijs, Utrecht, 4e druk, 2011. 180 pp.