Ca3.153 Fort Blauwkapel - betonnen gevechtsloopgraaf

Identificatie

Verdedigingslinie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Objectnaam
Fort Blauwkapel - betonnen gevechtsloopgraaf
Objecttype
Objecttype (trefwoord)
loopgraaf
NHW-code
Ca3.153
RM-code
-
Is onderdeel van complex
Bijzonderheden algemeen

Betonnen loopgraaf met gevechtsruimte (1940), gebouwd naar een gestandaardiseerd ontwerp met een gebroken vorm, waarvan de afmetingen 11.25x 2.80 x 2.55 meter zijn. De fundering bestaat uit rioolbuizen en aan beide zijden van de loopgraaf bevindt zich een toegang. Een kleine overdekte gevechtsopstelling met een schietgat voor lichte mitrailleur bevindt zich in het midden.

Locatie

Linie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Provincie
Utrecht
Gemeente
Utrecht
Plaats
Utrecht
Postcode
3566MN
Eigenaar

particulier

X-Y coördinaten
52.11683;5.14280

Historie object

Bouwjaar
1940
Bouwperiode
Bouwperiode 1939-1940

Waardering

Omschrijving waardering

De loopgraaf is van algemeen belang vanwege:

  • Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Krayenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd. Daarna door anderen gedurende decennia versterkt en verbeterd.
  • Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de en 20ste eeuw) en op het systeem van ‘levende’ veldversterking (20ste eeuw). Voorts betreft het hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van een complex uit de periode: 20ste eeuw: 1939-1940.
  • Ensemblewaarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.
  • Het onderdeel is zeldzaam , vanwege het geringe aantal loopgraven dat in deze vorm gebouwd is en waarvan het de enige in zijn soort is dat goed bewaard is gebleven.