Batterij de Roskam

Identificatie

Verdedigingslinie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Objectnaam
A.b.2 Batterij de Roskam
Objectnaam (alternatief)
Batterij aan de Roskam
Objecttype
Objecttype (trefwoord)
batterijfort
NHW-code
A.b.2
Bouwkundige staat
verdwenen
Monument type
Bijzonderheden algemeen

Van Batterij de Roskam, een aarden opstelplaats voor geschut behorend bij de Vesting Weesp, is niets meer over. De batterij had de vorm van een lunet. Dat is een klein forteiland, meestal met twee geknikte zijden die uitkomen in een punt (saillant). Met enige verbeelding is er een halve maan in te herkennen. De naam is dan ook afgeleid van het Franse woord voor maan: lune.

De batterij moest Weesp beschermen tegen vijanden die het stadje wilden binnendringen door omtrekkende bewegingen via de rivier Smal Weesp en haar oevers. Op het oude batterijterrein staan tegenwoordig woningen (uit 1924 en 1998).

Locatie

Linie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Provincie
Noord-Holland
Gemeente
gemeente Weesp
Plaats
Weesp
X-Y coördinaten
52.30755;5.03595
Bijzonderheden

Aan de westkant van het vestingstadje, ten zuiden van de rivier Smal Weesp verrees de batterij net buiten de toenmalige vesting, dicht bij het gelijknamige hotel met café.

Historie object

Bouwjaar
1799
Bouwperiode
Bouwperiode vóór 1815
Oorspronkelijke functie

Voorkomen van omtrekkende aanvalsbewegingen langs de bastions van de Vesting Weesp via de rivier Smal Weesp en haar oevers.

Oorspronkelijke bezetting

onbekend

Aantal geschut
onbekend

Bijzonderheden

Bijzonderheden historie object

In 1787 werd oostelijk van Weesp een aarden wal aangelegd als onderdeel van een waterlinie ten oosten en zuiden van Amsterdam. Deze linie moest een Pruisische aanval weren. In 1799 werd de wal omgevormd tot een opstelplaats voor geschut (batterij). Vanaf 1854 maakte de batterij deel uit van de vesting, maar al in 1923 verloor zij haar status als vestingwerk.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verrees op dezelfde plek Kamp De Roskam, met barakken voor gemobiliseerde troepen. Na de oorlog was het in gebruik als interneringskamp voor NSB’ers.

Waardering

Omschrijving waardering

Na opheffing van het vestingwerk moest de batterij in 1924 grotendeels plaatsmaken voor woningen. In 1998 is het resterende deel bebouwd, waardoor er niets meer van over is.